Open Monumentendag 2023
Hensbroeker Kerk toont op Open Monumentendag
op groot beeldscherm oude foto’s van Hensbroek
Stichting Vrienden Hensbroeker Kerk doet mee aan de landelijke Open Monumentendag. Het kerkgebouw is zondag 10 september de gehele dag open. Er is veel extra’s te zien, vooral oude foto’s van Hensbroek.
Iedereen is van harte welkom om een kijkje te nemen en bijzonderheden te horen over het kerkgebouw. De kerk is een rijksmonument en dateert van 1658. De sierlijke preekstoel is zelfs nog ouder. Dat geldt ook voor een aantal zerken op de vloer in het schip van de kerk.
Te bewonderen zijn vele oude foto’s van Hensbroek. De foto’s worden de gehele dag doorlopend vertoond op een groot beeldscherm in het schip van het kerkgebouw. Hensbroeker families, het verenigingsleven, de huizen van toen, de poldermolen, dorpsgezichten, plaatselijke activiteiten – talloze afbeeldingen geven een prachtige indruk van vervlogen tijden. De foto’s kunnen worden vertoond vooral dankzij medewerking van Jaap Kroon, voorzitter van Stichting Oud Obdam-Hensbroek.
Vrouwen van Nu Hensbroek/Obdam
Op Open Monumentendag besteden we ook aandacht aan Vrouwen van Nu. De afdeling Hensbroek/Obdam van deze vereniging bestaat 75 jaar. Een expositie staat in het teken van dit jubileum en is alleen te zien op Open Monumentendag.
De afdeling begon in 1948 met twintig dames, een kleine afdeling van de Plattelandsvrouwen (zoals de naam toen was. ‘Hensbroek/Obdam’ is gegroeid naar een actieve en inspirerende afdeling met bijna negentig leden. Maandelijks zijn er activiteiten.
De eenmalige tentoonstelling geeft een indruk van de activiteiten en van de veranderingen in de loop van de afgelopen driekwart eeuw.
Opstand 1572-1573
Ook het Westfries Archief te Hoorn werkt mee aan Open Monumentendag in Hensbroek. De archiefdienst heeft een reizende tentoonstelling gemaakt over ‘de geboorte van Nederland’ en de gebeurtenissen in West-Friesland in 1572 en 1573, 450 jaar geleden. Een deel van deze expositie is op 10 september te zien in de Hensbroeker Kerk.
Opstandelingen onder leiding van Willem van Oranje kregen in 1572 vaste voet aan de grond. Ook in West-Friesland. Zij keerden zich tegen het gezag van de Spaanse koning. Het ging om vrijheid, verdraagzaamheid, verbondenheid en verscheidenheid. Deze waarden zijn actueel gebleven en worden nog steeds bevochten.
De gebeurtenissen in 1572-1573 waren voor veel inwoners in de regio ingrijpend. In oktober 1573 viel een Spaansgezinde vloot de opstandelingen aan. Maar in de Slag op de Zuiderzee voor de kust van Hoorn delfden de schepen van de Spaanse koning het onderspit. In naam van Oranje hielden de nieuwe machthebbers stand, Nederland was definitief ‘geboren’.
Oudste kadastrale kaarten
Op groot formaat zijn de gehele dag in de hal van de kerk de oudste kadastrale kaarten van Hensbroek te zien. Deze kaarten dateren uit 1832. Alle percelen en bebouwing die toen aanwezig waren, zijn erop te zien.
De gedetailleerde kaarten geven een prachtig beeld van dorp en polder Hensbroek van twee eeuwen geleden. Sommige percelen land hadden voor de ruilverkaveling (in Hensbroek uitgevoerd in de jaren 1959-1961) een naam. Bezoekers kunnen deze naam aangeven op de kaart.
Boekje
Een boekje over de historie van de Hensbroeker Kerk is verkrijgbaar voor 2 euro.
Het beeldbepalende gebouw op de hoek Dorpsweg/Kerkweg is sinds eind 2019 eigendom van Stichting Vrienden Hensbroeker Kerk. De kerk behoorde daarvoor tot de Protestantse Gemeente Midden West-Friesland.
Het kerkgebouw heeft een multifunctionele bestemming en kan voor allerlei activiteiten (ook bedrijfspresentaties) worden gehuurd. Meer info zie www.hensbroekerkerk.nl en onze Facebookpagina.
Op Open Monumentendag is de Hensbroeker Kerk open van 10 tot 17 uur. De toegang is gratis. Koffie/thee/drankje zijn verkrijgbaar.